Huilbaby’s

Huilbaby’s is een vaak gebruikt woord voor baby’s die vaak moeten huilen. De redenen hiervoor kunnen van verschillende aard zijn. Eén ding is echter zeker, een baby huilt niet zomaar. Er is ergens een ongemak in het systeem van de baby. De enige manier waarop de baby dat kan laten horen is via huilen. Als het huilen langer aan blijft houden, dan is dat voor zowel kind als ouder(s) uitputtend. Veel ouders zijn dan ook vaak ten einde raad. Zeker als het ook nog je eerste kindje is.

De redenen van dit bovenmatig veel huilen kunnen divers zijn. Maar meestal is het een impact op het lijfje of geest van de baby wat hieraan ten grondslag ligt .

Het kan voor de geboorte (prenataal) , tijdens het geboorteproces  (nataal) of na de geboorte (postnataal) hebben plaatsgevonden. Een kort moment of een langdurige periode.

Een impact kun je ook een trauma noemen. dit kan in vele gradaties plaatsvinden.

Er kunnen bijv. tijdens de zwangerschap dingen zijn gebeurd die schokkend waren, zowel fysiek als emotioneel, voor de moeder en( dus) ook voor de baby. Veel en langdurige stress tijdens de zwangerschap om diverse redenen. etc.

Tijdens het geboorteproces kunnen er tevens van allerlei complicaties ontstaan waardoor de geboorte van het kindje niet soepel verloopt . Er kan zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan voor zowel moeder als baby. Vaak moet er dan extra ingegrepen worden door de artsen. Denk dan aan bijv. het gebruik van de vacuümpomp, keizersnede.

Indien het baby’tje in levensgevaar blijft zal het niet direct bij de moeder kunnen blijven vanwege het feit dat het acuut behandeld dient te worden. dat is eigenlijk een dubbele impact .

Dit soort processen zijn voor zowel de moeder (en ook de vader) maar vooral voor het baby’tje nogal traumatisch.

Ten gevolge van het geboorteproces , ook bij een “normale geboorte” kunnen er ook ongemakken in het lijfje van de baby ontstaan. Door de sterke krachten die tijdens de bevalling op de baby inwerken worden de diverse botstructuren (schedelbotjes, werveltjes, borstkast, bekken) flink in elkaar gedrukt, geperst. Wanneer deze botstructuren na de bevalling niet goed op hun oorspronkelijke plek terugkomen dan geeft dat vaak klachten voor de baby. Voorkeurshouding, ademhalingsproblemen, reflux,  darmkrampjes etc. Deze ongemakken kunnen ook tot een huilbaby leiden.

Cranio-Sacraal Therapie is een uitstekende manier om deze klachten op te lossen.

Zie ook op de trauma pagina voor een beter begrip van wat er in het systeem van een mens , in dit geval een baby, gebeurd t.g.v een impact/trauma.